BÍLKOVINY (proteiny) jako doplňek
Bílkoviny – proteiny v doplňkové výživě a jejich formy
SVALOVÝ OBJEM, SÍLA
Z hlediska svalového objemu je pro nás nejdůležitější taková bílkovina, která je rychle vstřebatelná a má silný anabolický účinek. Velmi výstižnou odpovědí je poměr bílkovin v lidském mateřském mléce. Jinými slovy je to právě to, na čem jsme „odkojeni“ v období, kdy potřebujeme maximální růstový potenciál. Lidské mléko obsahuje syrovátkovou bílkovinu a kasein v poměru 4 / 1, tedy přesně naopak než je tomu v mléce kravském. Proto je pro nás nejdůležitější v objemovém tréninku právě syrovátková bílkovina, která se vyznačuje velmi rychlou „vstřebatelností“. Pro příklad - pokud přijmeme nalačno 30g syrovátkového proteinu, hladina aminokyselin v krvi dosáhne vrcholu již po jedné hodině a vrátí se na původní úroveň cca po dvou hodinách, to má svůj význam zejména po tréninku, kdy je kladen důraz na rychlý příjem lehce stravitelných bílkovin. Dalším faktorem je silný anabolický účinek syrovátkové bílkoviny, kdy uvedená dávka 30g zvýší až o 68% úroveň syntézy bílkovin.
Doporučené formy pro svalový objem:
- Syrovátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát, či jejich kombinace ( viz. níže – legenda )
- Vícesložková bílkovina, v poměru syrovátková bílkovina / kasein, nebo vaječná bílkovina – 3 až 4 / 1
- Večer před spaním je možné dávkovat kasein, nebo mléčný izolát
Pokud je Vašim cílem „shodit“ tuk a zpevnit postavu, je pro Vás naopak nejdůležitější bílkovina, která se vstřebává pomalu a zásobuje tak Vaše tělo potřebnými aminokyselinami po dobu tří až čtyř hodin. Právě kravské mléko má ideální poměr „pomalého“ kaseinu a syrovátky 4 / 1. Ideální formou je tedy v tomto případe mléčný izolát, či přímo kasein. Mléčný izolát nabízí kromě vysokého obsahu pro tělo nepostradatelných (esenciálních) aminokyselin, vysoký obsah bioaktivních peptidů (laktoferin, glykomakropeptidy), které mají pozitivní účinky na zdravotní stav a regeneraci. Kasein je nesporně v této kategorii králem, je znám pro svůj silný antikatabolický účinek: díky pomalému vstřebávání, velmi silně brání odbourávání bílkovin ze svalové hmoty, po dobu až 4 hodin. Nevýhodou kaseinu je těžší stravitelnost (sráží se žaludku během trávení do „zhluků“), proto se vyrábí ve formě vazby na minerál a to nejčastěji vápník, nebo draslík. Právě tyto formy usnadňují jeho stravitelnost a využití. V současné době přichází také na trh nová, revoluční forma micelárního kaseinu, která daný problém doslova eliminuje. Další vhodnou bílkovinou, zejména pro ženy, je sojová bílkovina, opět ve formě sojového izolátu. Sojová bílkovina je po Amaranthu druhá nejplnohodnotnější rostlinná bílkovina, která má deficit esenciální (pro tělo nepostradatelné) aminokyseliny L-methioninu. Mezi její hlavní pozitiva patří vysoký obsah flavonoidů, které mají silné antioxidační a antikancerogenní (protirakovinné) účinky. Často se v tomto případě používají vícesložkové proteinové produkty založené na kombinaci uvedených složek, které jsou případně obohaceny i o vaječný albumin, který je po kaseinu druhou „nejpomalejší“ bílkovinou z hlediska vstřebávání.
Doporučené formy pro dietu, zpevnění postavy:
- Kaseinát vápenatý, micelární kasein
- Mléčný izolát
- Sojový izolát
- Kombinace uvedených složek
PROTEINOVÉ - bílkovinové - KONCENTRÁTY - proč je užívat?
- Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří nežádoucí balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza. Jedná se o méně kvalitní formu bílkoviny
Základní funkcí proteinových koncentrátů je získání kvalitní svalové hmoty a kvalitnější regenerace svalových vláken. Jsou ideální při intenzivním tréninku pro výživu svalů na zvýšení jejich objemu, zvýšení výkonnosti a zkrácení doby regenerace. Tyto proteinové přípravky jsou obohacené různými doplňky ke snížení nežádoucích katabolických dějů ve svalové tkáni (ztráta vybudované svalové hmoty).
PROTEINOVÉ - bílkovinové - KONCENTRÁTY - jaké mají složení?
Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin.
Proteinové koncentráty jsou tvořeny nejkvalitnějšími bílkovinami, doplněné minerály a vitamíny pro jejich lepší metabolické využití. Bílkoviny jsou tvořeny směsí lehce stravitelných proteinů, jejichž základ převážně tvoří speciální kombinace dvou nejkvalitnějších zdrojů bílkovin 90% sójového izobátu a 80% koncentrátu syrovátkového proteinu (Whey Protein Concentrate WPC). WPC obsahuje všechny nejdůležitější (nepostradatelné) esenciální aminokyseliny a až 26% tvoří aminokyseliny s rozvětveným řetězcem BCAA (svalová tkáň jich obsahuje celou jednu třetinu). Sójový izolát je nejkvalitnější zdroj rostlinných bílkovin s vysokým obsahem antioxidačně působících isoflavonů působících proti škodlivým kyslíkovým radikálům vznikajících při svalové námaze. U profesionálních i kondičních sportovců se sklonem ke zvýšené hladině cholesterolu je sójový izolát svojí funkcí nejvhodnější řešení zdroje bílkovin.
Poznámka: pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů.
WPI - Whey Protein Izolát
Absolutní špička na trhu. Syrovátkový izolát vyrobený procesem mikro a ultra filtrace. Díky revoluční technologii výroby Whey Protein Izolát výrobkem s nejvyšší možnou biologickou hodnotou a využitelností pro lidské tělo. Whey Protein WPI má nejvyšší podíl využitelných aminokyselin v 1 gramu proteinu. Je bez tuku a bez laktozy. Jedná se o velmi rychle vstřebatelný protein, to z něj dělá ideální protein pro každého, kdo potřebuje dodat organismu nejkvalitnější zdroj s maximálním množstvím aminokyselin v co nejkratším časovém horizontu. Hlavní výhodou tohoto proteinu je rychlá vstřebatelnost a plné spektrum syrovátkových peptidů.WPI umožňuje rychlejší regeneraci a zlepšení dusíkové bilance a to je důležité pro optimální výkon. Whey Protein je díky velmi nízkému podílu tuku a laktozy vynikající pro nárůst svalstva bez zbytečné tvorby podkožního tuku. Jeho extrémně rychlá vstřebatelnost ho přímo předurčuje k požití ihned po výkonu. Protein neobsahuje žádný cukr. Protein syrovátky obsahuje vysoké hladiny antikatabolických řetězců aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou vynikajícím zdrojem výživy svalů, které mohou být vyčerpány intenzivním tréninkem. Jsou rychle využívány svalovými buňkami po namáhavém cvičení a jsou důležitou součástí účinné sportovní diety. Velmi důležitým faktorem je pozitivní vliv syrovátky na posílení imunitního systému, protože příjem syrovátkovéh proteinu zvyšuje hladinu glutathionu, což je jeden z významných antioxidantů. Jeho maximální vstřebatelnost umožňuje dosažení vašich cílů za mnohem kratší dobu než s dosavadními proteinovými výrobky.V syrovátkovém proteinu jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny. Zároveň je nejbohatším přírodním zdrojem aminokyselin s rozvětveným řetězcem (nebo-li větvených aminokyselin, BCAA-leucinu, isoleucinu a valinu).Tyto aminokyseliny mají nezastupitelný význam zejména pro aktivní sportovce, protože ochraňují svalovou hmotu před poškozením ze zvýšené námahy a tím výrazně snižují dobu regenerace.Vedle toho Whey Protein obsahuje poměrně vysoké množství aminokyseliny cysteinu, kterého je v jiných zdrojích po málu. Další významnou látkou je lactoferrin, látka přirozeně obsažená v lidském těle, která je účinná v boji proti mikroorganismům způsobujícím gastroenterickou infekci (v trávicí soustavě), protože potlačuje růst bakterií (včetně některých patogenních).Je naopak prospěšná pro růst přínosných bakterií a reguluje absorpci železa
