CUKRY (sacharidy)

 

Sacharidy – základní informace a rozdělení

Sacharidy – základní informace a rozděleníSacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku. Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina-viz samostatný článek o vláknině). Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité...

Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
 

 
 
 
 
monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru

fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce

galaktóza-součást mléčného cukru

disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)

sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích

maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je pivo

laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

Druhou skupinu - složité sacharidy
tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).

 

Vyhledávání

"Někdy i cesta zpět může vést dopředu."

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode