VŠE O HUBNUTÍ
Jaké škody v těle způsobí jo-jo efekt
Člověk, u kterého se rozjel jo-jo efekt a který posuzuje výsledky svého nárazového hubnutí jen celkovými kilogramy na své nášlapné váze netuší, že neubývá jen tuková složka, ale i svalová tkáň s nitrobuněčnou tekutinou. Po prvotním „vyprázdnění“ jaterních a svalových buněk o glykogen a vodu – ztrátě 3-5 kg tělesné hmotnosti, se pokles úbytku kilogramů zastaví. V ten okamžik rezignuje, opustí omezující stravovací režim...
Nebo ho k tomu přímo donutí jeho vyčerpaný, stresovaný organismus a vrátí se ke svým obvyklým stravovacím návykům. Zvýší přísun energie, opět doplní konzumací sacharidů své glykogenové zásoby, natáhne se mu do buněk voda a ztracené kilogramy jsou opět zpátky.
Řekli jsme si, že po období hladovění má tělo snahu přibírat a předzásobit se. Ale co bude přibírat? S největší pravděpodobností půjde o téměř čistý tuk (nepředpokládáme, že začne navštěvovat fitness centrum a zvedat tuny železa či „mučit se“ na posilovacích strojích). Jo-jo efekt se opticky podepíše na jeho postavě. Může si klidně udržovat svou klasickou hmotnost (drží mu ji zafixovaný tzv. „body set point“), ale i když rafička váhy ukazuje stále stejnou hodnotu, bude nám připadat boubelatější (tuk je lehký a pro vytvoření stejného množství kilogramů, ho musí být objemově více než těžkých svalů). Pokud došlo k úbytku svalové tkáně, musí ji pro udržení původní, zafixované hmotnosti nahradit objemově dvojnásobné množství tukové tkáně. Udává se, že přibrání 1 kg tuku se na velikosti tělesných partií projeví 1,5x více než přibrání 1 kg svalu. Proto je i při stejné tělesné hmotnosti v pase, bocích, stehnech, pažích….více centimetrů než bylo před redukcí. To je jistě nepříjemné. K mnohem horším změnám dojde na úrovni látkové přeměny. Výrazně stoupá především nebezpečí rozvoje diabetu 2. typu, poruch lipidového metabolismu (vzrůst krevních tuků, pokles hladin „ochranného“ HDL cholesterolu), vzrůst krevního tlaku a celkového rizika srdečně-cévních onemocnění.
Při a po každé redukční dietě šetří tělo energií čím dál více a více. Takto „vycvičený“ a zkoušený organismus si posílí či dokonce vypěstuje mechanismy, pomocí kterých účelněji šetří energetická depa a mnohem efektivněji mění přijaté kalorie do podoby tukových zásob. Může to dojít až tak daleko, že někteří jedinci doslova přibírají už i z „vody a vzduchu“. A musí vydat velice mnoho úsilí k tomu, aby jejich tělo nějaký kilogram naopak opustil.
Zejména ti z vás, kteří se v uvedeném povídání poznali, by měli zvážit hubnutí v odborné dietologické poradně. Neexistuje totiž žádný univerzální recept ani lék, který Vás z uvedeného bludného kruhu dostane. Pokud Vám někdo něco takového slibuje, pak s největší pravděpodobností chce pouze využít vaší situace a přirozené lidské touhy po „zázračné pilulce“. Při zdravém a účinném hubnutí je vždy nutné podrobné vyšetření a pravidelné sledování, zda je zvolená strategie účinná. Nejlépe pod vedením dietologa. Bude také nutné, abyste pro to něco udělali sami - musíte vstřebat kapku teorie, musíte se naučit poslouchat své tělo, musíte se začít hýbat. Pokud máte silnou motivaci, pak je to cesta k úspěchu